Review: Maybelline Anglefit Perfect Concealer


Concealer atau dalam bahasa melayu dipanggil penyamar noda merupakan salah satu produk yang wajib bg Puteri dan wajib juga untuk anda miliki. Sudah tentu la anda tak mahu noda-noda di muka anda dilihat oleh orang lain kan.Mungkin ada yang tak kisah, tapi pada yang kisah tu cuba-cuba la pakai penyamar noda memang berbeza dan membantu muka anda nampak lebih smooth lagi.

Puteri tak penah tukar concealer lain lagi, setakat ni Puteri pakai Maybelline Anglefit Perfect Concealer ..hehe.

  Puteri guna concealer memang lama dah, dan dikira concealer ni macam kawan baik dah, Puteri mesti akan pakai concealer dulu sebelum mula mekap. Yela muka Puteri banyak bekas-bekas jerawat tak macam muka orang lain..huhu..sedey (T____T)

Tapi itu la gunanya concealer, salah satu penyelamat anda..hehe..

Produk: Sudah tentu la anda tahu fungsi penyamar noda tu sendiri adalah untuk menyamarkan noda yang anda tak inginkan pada muka anda seperti jerawat, parut jerawat dan sebagainya.

 Selain itu juga, concealer juga bertindak untuk menyamarkan kesan lebam bawah mata. Inilah salah satu sebab utama Puteri pakai concealer sebab Puteri suka tidur lewat, esok pagi mesti mata jadi lebam.huhu..
Aplicator Concealer

Jadi kalau anda pun suka tidur lewat macam Puteri sebab buat kerja ke atau bergayut di telefon dengan bf anda sampai pagi, pe kata pakai concealer sebelum keluar rumah, memang sangat-sangat membantu sebab ia akan memudarkan lebam pada bawah mata barulah berseri wajah walaupun tak mekap.

 Maybelline Anglefit Perfect Concealer didatangkan dengan 2 warna, yang Puteri guna adalah 02 Natural Beige, yang warna 01 Puteri tak ingat nama apa tapi warna dia lagi light dari 02.Sesuai la untuk orang yang berkulit cerah.

Kebaikan:
  • Memudarkan jerawat, parut jerawat,lebam bawah mata dan kesan kemerahan pada sekitar hidung dengan mudah
  • Mudah meresap dengan sekata dengan kulit anda seolah-olah anda tak pakai concealer.Hebatkan..hehe
  • Tidak akan menyebabkan jerawat(pada pengalaman Puteri yang dah pakai concealer ni sejak setahun lalu..Yeaaa..(^___^)
  • Hanya gunakan sedikit sahaja sudah cukup untuk memudarkan lebam bawah mata dan kawasan hidung
  • Aplikator concealer yang bagus
  • Tahan lama pada bawah mata dan sekitar hidung
  • Harga yang sangat berpatutan
Kekurangan:
  • Kekurangan utama yang Puteri dapat kesan adalah ia tidak mampu menyamarkan bekas jerawat yang ketara
  • Tidak tahan lama pada jerawat dan parut jerawat mungkin sebab ianya dalam bentuk cecair jadi tak dapat bertahan lama pada jerawat dan parut.
Tips:
Kebiasaannya Puteri akan pakai dulu krim asas atau foundation sebelum pakai concealer.
Mata tanpa sebarang solekan
Titikkan concealer di sekitar mata, hidung atau parut.

Concealer pada sekitar bahagian mata
Ratakan concealer dengan menggunakan jari anda, pastikan jari anda bersih ye sebelum ratakan concealer tu untuk mengelakkan kuman penyebab jerawat.

Selepas ratakan concealer
Sudahi dengan bedak kegemaran anda.
Siap
*Extra Tips:
  • Meratakan concealer menggunakan jari memudahkan ia meresap pada kulit dengan cepat kerana haba dari jari anda dapat menyekatakan concealer dengan kulit anda lebih mudah.
  • Gunakan jari manis kerana jari manis memberikan tekanan paling minima berbanding jari lain. :)

Harga: Anda boleh dapatkan concealer ini pada harga RM17.90 di Watsons (Haritu Puteri beli harga RM13.90 je)hehe..


Tahap: 4 untuk penyamar noda ini..

Walaupun 4 bintang je, tapi Puteri tetap setia dengan penyamar noda ni  sebab ianya sangat best.hehe..Anda pakai concealer ape pulak? Boleh kongsi pendapat anda di bawah ye..

Bye2 semua.. :)


24 comments:

  1. puteri,bleh tak ajar cra nk pkai concealer nih???sy bru je beli...sblm ni pkai yg mcm krim,yg ni nk pkai mcm mna?

    ReplyDelete
  2. Hye..kalau pakai jenis cecair senang je, ikut macam Puteri tunjukkan kat atas. titikkan concealer pada parut, bawah mata, sekitar hidung.kemudian sapukan guna jari atau berus concealer sehingga sekata, kalau guna jari pastikan jari bersih.nak pakai foundation dulu pun boleh atau pakai foundation selepas pakai concealer pun boleh, kemudian sapukan bedak. Harap dapat bantu. :)

    ReplyDelete
  3. puteri sowy nk tnyer lg..hehe..kalo concealer yg jenis cmner ok?liquid or cream?n kalo blusher puteri suka yg shimmer atau jenis matte?

    ReplyDelete
  4. hehe..tkpe2..tnye la,Puteri suka nak jawab..hehe..

    concelear: kalau jenis liquid sesuai utk cover lebam bawah mata, sekitar hidung dan tempat2 berparut,tapi jenis cream dapat cover parut dengan lebih baik,liquid kureng sket..


    blusher: Puteri suka guna jenis matte sebab kemasan dia lebih natural, kalo shimmer pun puteri pakai jugak tapi warna tak terang,pilih warna yang lembut macam warna peach..hehe..harao daoat membantu

    ReplyDelete
  5. macam saya, saya suka silky girl punya concealer, coz dia stick dan yang penting tahan lama..cubelah

    ReplyDelete
  6. Hye Anonymous...oo Puteri tak pernah cuba concelear dari Silkygirl..thanks for the info! t nak cuba la..hehe

    ReplyDelete
  7. hehe..btul la pu3..kte br jek cba concealer mybeline..mmg ajaib ~~,

    ReplyDelete
  8. hye anonymous..bagus la dah cuba..memang berkesan kan..terus la guna eh :)

    ReplyDelete
  9. kalo silkygirl pnye concealer brp hrga ek?sbb sy byk pkai sG.BB Cream pn sG..HUUhu

    ReplyDelete
  10. silkygirl..dear sorry puteri pun tak tau harga die brape,,tak pernah beli.t puteri try usha kt watson t..hehe

    ReplyDelete
  11. hye puteri... nk tanye... nape saye pakai concealer nie kat bawah mate (sbb lebam bawah mate), macam makin gelap je saye nmpk... kenape ye ? x sesuai ke ?

    ReplyDelete
  12. Hi Jeely Jelly..Beli concealer warna yang lebih cerah dari warna kulit, dan kene letak lebih sket kt bawah mata dan blend dengan jari sampai rata kemudian guna powder utk set concealer td.. :)

    ReplyDelete
  13. Wow Cantiknyer akak.. teringin nak beli.. mata lyna da semakin teruk la macam mata panda.. lyna dah cuba nano white eye brightener tapi x berkesan.. harga pun mahal.. baik lyna try jenis concealer ni plak.. murah ckit.. harap berkesan..

    ReplyDelete
  14. Hi Baby Lyna..Beli la,sekarang ada promotion tau. tak salah RM15 je..Concelear ni guna time nk kuar la ye..jgn pkai time tdo pulak..hehe

    ReplyDelete
  15. akak.... sy ad eyebag sbb ktrunan,lau gne maybeline tu leh ker?

    ReplyDelete
  16. Hi Durrah..Sorry lmbat reply..Concealer ni fungsi nye nak tutup eye bag or lebam bwh mata. so boleh la.kalo nk hilangkn tu mmg takleh. kene pakai eye cream.concealer maybelline bagus utk samarkan imperfection pada muka kite..hehe

    ReplyDelete
  17. akak puteri, kite pon pakai concealer jugak.
    from ape yg kite tau, concealer kene pakai before foundation n after foundation.. just to share sum tips. hehe.. :)

    ReplyDelete
  18. Hi Yuyu..thanks sbb kongsi tips ni..Puteri selalu pakai selepas foundation or bb cream , then pakai powder :)

    ReplyDelete
  19. Akak nak tnya concealer ni bukan untk mata je kan . dkt muka boleh kan ? foundation or bb cream yg akak pakai jenama apa ? sbb muka saya bnyak bekas jerawat then tak tau nak guna apa :(

    ReplyDelete
  20. sye tlg jwbkn bg put3...hehe..concealer sesuai jge di gnekn untuk muke..if untuk tutup bkas jerawat plih concealer yg beige..klu untuk lingkaran gelap bwah mte gne yg light..nie ap yg sye dgr2,and berkongsi dri kwan2...semoleknye gne la concealer dlu bru pkai fondation..just sharing jew..put3 jgn marah ea...:)

    ReplyDelete
  21. Saya tak pernah cube concelear mane2 n xtw cra nak make up..sye harap puteri dpt bantu saya😊☺

    ReplyDelete
  22. Saya tak pernah cube concelear mane2 n xtw cra nak make up..sye harap puteri dpt bantu saya😊☺

    ReplyDelete

Copyright © 2011-2012. All right reserved by Puteri