My Drugstore BB Cream

Salam sayang semua..

Alhamdulillah, seperti yang dijanjikan my next post. Finally..hehe..Hari ni Puteri nak cakap tentang BB Cream

Rasanya ramai dah tau kan pasal BB Cream ni, dan tahu tentang kebaikan-kebaikannya. Jadi Puteri nak kongsi dengan anda tentang BB Cream yang Puteri beli dari Watson.


Baca lagi ye... :)

Apa yang Puteri suka tentang BB Cream adalah teksturnya yang ringan kalau nak dibandingkan dengan foundation. Sesuai la kalau nak g kerja atau keluar berjalan-jalan. Kulit muka Puteri cepat jugak berminyak, jadi bila pakai foundation rasa macam tebal dan cepat je nak berminyak. Jadi lebih baik pakai BB Cream ni muka kurang berminyak sikit.

Let me introduce you the first BB Cream..


Maybelline Clear Smooth BB Cream

Masa mula-mula beli Puteri tengok ada 2 jenis, Puteri tak pasti pe beza antara 2 tu so Puteri terus amik yang ni, time tu takde tester. Beli pun sebab Watsons ada buat Sale dan Puteri memang lama nak cuba BB Cream dari Maybelline ni atau namanye Clear Smooth BB Cream, Puteri beli RM15++.

My Second BB Cream..



Maybelline Clear Smooth BB Cream

Bila balik cuba, terus jatuh cinta, memang sesuai dengan Puteri, cumanya warna die macam kelabu sikit. huhu..Then minggu depan tu pergi lagi, saje tengok-tengok terjumpa yang ni pulak. Tube BB Cream ni macam warna cerah sikit kemudian bandingkan dengan yang mula-mula Puteri beli dulu, baru tau bezanya. Yang ni untuk Sawo matang dan yang lagi satu tu Kuning langsat.

Kalau nak dibandingkan antara 2 jenis BB Cream dari Maybelline ni , of course la Puteri suka BB Cream yang ke-2 ni. Sekarang, keluar pergi mana-mana Puteri akan gunakan BB Cream warna sawo matang ni, sebab warnanya lebih sesuai dengan Puteri, sape yang cerah tu Puteri cadangkan pilih warna Kuning Langsat tu ye :)

Tak lama lepas tu, Garnier pun keluarkan BB Cream pertama mereka, apa lagi takkan tak beli. Harga asal RM19.90 masa Puteri beli harga RM17++. Nak tahu jugak apa yang bestnye BB Cream ni.

My Third BB Cream..


Garnier Instant Fairness BB Moisturizer

Haa..yang ni pun best jugak lebih kurang jugak dengan BB Cream Maybelline yang no 2 tu.hehe. Yang beza beratnye, Garnier ni 20ml , Maybelline 18ml. Garnier Light BB Cream ni ada 1 warna je tapi sesuai dengan kulit muka asia. BB Cream ni ada 10 kebaikan, Maybelline ada 8. 10 ke 8 ke bagi Puteri sama je, kedua duanya bagus dan sesuai dengan Puteri tambahan pulak ada SPF26.


Gambar di atas, perbandingan warna ketiga-tiga warna BB Cream ni anda boleh lihat dan bandingkan.


Hari Raya ke 5 kawan Puteri buat kenduri kawin. Kawan masa sekolah, yang laki tu ye. Tahniah dan Selamat Pengantin Baru untuk Syuib dan pasangannye Syuhada. So sweet.. Time ni Puteri pakai BB Cream Maybelline. :)

Puteri 2 dari kiri tu ye, warna ungu tu my twin sister, 2 lagi tu anak buah..haha
 
Apa pulak BB Cream kegemaran anda. Meh la share sama-sama..

Jumpa lagi semua..

~XOXO~


40 comments:

  1. ari2 try beli bb cream maybelline yang kuning langsat..konon kulit cerah..tapi hampeh kelabu..hehe..tapi bukan masalah tu..masalahnya it dosent work on my face lah..becapuk jadinya..kulit berminyak mb xseswai..

    ReplyDelete
  2. Bb cream mmg best! Cume knape ye dieorg suke buat shade 1 or 2 je kn.. N mostly bbcream ni dtg ngan 1 shade je... Bb cream fav sy etude house bb balm! <3

    ReplyDelete
  3. Hi AnaYana..tu r..rugi jgk beli kuning langsat,tapi new shade Sawo matang tu sesuai ngat dengan puteri..hehe..depends pada kulit muka jgk kot.. :)

    ReplyDelete
  4. Hi Sabrina..tu la 2 jenis warna je ada, tapi warna tu mgkn die buat sesuai dgn kulit org asia. Puteri ada 2 jenis Etude house bb cream tapi cm tak sesuai dgn puteri mgkn sbb puteri tak kulit cerah ngat kot..sob..sob..sedey..

    ReplyDelete
  5. actly maybelline bb cream de 3 kaler..
    1st kuar fresh..
    pastu baru kuar yg sawo matang skali dgn kuning langsat..
    skrng nh yg fresh dlm rm13++ aje...
    fresh colour nh middle of sawo dgn kuning langsat...
    so klu xtau maner sy sesuai better choose fresh (^_^)

    ReplyDelete
  6. garnier pun ada bb cream ye...sawo matang tuh nampak suit asian skins. tak tau pun puteri ada kembar :)

    ReplyDelete
  7. Hi akak..yup garnier baru kuarkn ritu..serius sawo matang tu sesuai ngan kulit puteri..tak pernah expose twin sebelum ni..LOL

    ReplyDelete
  8. Hi Anonymous..thanks for the info..tak tau pulak de wane fresh, sebab g tgk kt watson perasan 2 warna ni je..hehe..kene tgk betul2 t nk tau jugak fresh tu warna macam mane..hehe..thanks dear :)

    ReplyDelete
  9. kalo dah pkai bb cream . klo pkai bedak . bedak ape yg sesuai ye ? hehehhee nk tau gak

    ReplyDelete
  10. Hi Nur Syahirah..kalau pkai bedak puteri suka pakai bedak pixy dengan bedak ronasutra..memang nampak flawless je muke..hehe

    ReplyDelete
  11. wah..mcm best.. nk try grnier BB cream lak...
    tengs la ..for this info bout BB cream...

    ReplyDelete
  12. Hi mrs Yiena..u r most welcome..try la garnier bb cream tu..best jugak :)

    ReplyDelete
  13. i suka yg bb cream mybelline-natural.sgt best bila pakai..garnier cm putih sgt..btw, i bru baca ur blog..:)

    ReplyDelete
  14. Hi Twinx.. Puteri pun setuju gak..gune warna sawo matang, sgt2 sesuai ngan kulit,tiap hari gune tau.. :)

    ReplyDelete
  15. slm puteri..nk tnye,beza bb cream ngn mosturizer..klu nk makeup pg2, mn pki dlu?bb cream@mosturizer@foundation??

    ReplyDelete
  16. Hi Anonymous..BB Cream ni krim asas pada muka. mosturizer ni rutin setiap hari..pkai mosturizer pas toner..pkai sikit je mosturizer, t bnyk2 takut muke berminyak,biarkn 2 3 minit dl then baru pakai bb cream atau foundation :)

    ReplyDelete
  17. mknanye puteri,klu da pki foundation so x perlu pki bb cream lg la ye??klu kira yg mne lbh penting,bb cream@foundation?sori,ilmu kurang..huhuh

    ReplyDelete
  18. Yup, pkai salah satu foundation or bb cream. so kalo dh pkai foundation tak perlu pkai bb cream dh..foundation lebih tebal dari BB Cream. ikut kesusaian diri :)

    ReplyDelete
  19. saya suka pakaii bb creamm dri maybelline saya pkaiii yg freshh kazenn saya shorkann mmg mnjadi laaa saya pkaii suma owg tgurr kata kulit makin cerahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..sokong2..tiap hari g keje puteri pakai maybelline kalau weekend je kalau rajin br pakai foundation..ngee

      Delete
  20. hi putri... pernah cuba BB cream elianto tak? ok gak... best gak... tp mahal skit la...rm 70 n rm 60..
    tp tak pe tahan lama n cantik je nampaknye... try la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi salma...BB Cream elianto tu name pe ye :)tk pernah lagi cuba bb cream dr elianto

      Delete
  21. hai putri,,try pkai skin79 bb cream bez gak taw..29.90 je bole dpt kat watson n the packaging is so cute,kaler pink gitu..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi heemo heemo~ waa..Puteri tak pernah cuba lagi..kalau rm29.90 tu brape ml ye? nak cuba!hehe

      Delete
  22. hi putri! yg rm29.90 tu 15gm..tp klo yg btol bsar 40gm price dlm rm60+..try la,muke nampak natural n x berminyak..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo...thanks for the info dear..nanti Puteri nak cuba beli la..tq2..wee~

      Delete
  23. hi puteri, kalau bb cream yg ada treatment blh x pakai hari2. hari 2 p alamanda tgk produk bb cream elianto tpi x beli ... hehehe. takut nak cuba. bole x cite rutin pakai bb cream cos i ni spesis x suka mekap. thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Anonymous...boleh puteri tau bb cream pe yang nk dicuba tu?stakat ni puteri tak nmpk pape mslh, sbb puteri tiap2 hari pakai bb cream...sgt best..hehe..leh try bb cream dr maybelline dulu, bg dh biase dl then baru beli yg mahal2 punye..

      Delete
  24. hi puteri thanks 4 yr great answer. nak cuba pakai bb cream yg ada treatment (moisturizer, anti-wrinkle,uv-protection...etc. pakai bb cream after toner or apply moisturizer dulu baru pakai bb cream??? maaf ye mmg x tau ape2 hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..pkai bb cream lepas pakai toner dan pelembab..biarkan 2-3 minit dl then baru pakai bb cream tu.. :)

      Delete
  25. salam dear, lepas pakai bb cream kena cuci dgn ape ye...cotton wipes @ pencuci muka??? betul ke klau x cuci muka bersih after apply bb cream muka naik jerawat, thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dear..selalunye puteri gune makeup remover dulu then baru guna pencuci muka..so tak clog pores dan muka lebih bersih..bukan bb cream je, foundation , blusher sume tu kalau tak dicuci leh nek jerawat..tamo2 :)

      Delete
  26. alin-hai puteri..oo kne paki pelembab jugak la ye..sy hemtam gne bb cream jek..skrg ada jerawat huhu.. kne pkai same brand ke? coz sy pkai toner n pelembab brand safi pencuci n bb cream garnier punya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi alin...

      sori lmbt balas..

      better pakai pelembab, sbb tu salah satu routine harian tuk kulit kita..chewaah..

      depends pada skin, ada kulit boleh pakai lain2 brand ada yg nk sama..

      tepuk dada, tanya muka..ngeee

      Delete
  27. Best bb cream: a) missha b) skin 79 c)BRTC d)Dr jart. Maybelline x mAsuk dlm senarai..... Tahan sekejap je

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa...mesti banyak guna BB Cream kan siap ada ranking sume :)

      Delete
  28. mane lg best antara garnier ngan maybelline nye dr segi tekstur die??yang garnier punye tu nampak cam cerah gak.agak2 kalo kulit yg sedang2 sesuai x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybelline totally the winner!

      better beli Maybelline warna sawo matang :)

      PS: Maaf lambat balas

      Delete
  29. salam putri.. hai,, hihi... maaf ye kalu tanya.. sy ni kulit brminyak.. g mne2 sllu brmyk je muka.. x selesa... kalau saya pkai bb cream ni ssuai x? sy seorg lelaki..(lelaki blh ker pkai)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...maaf ye lambat giler reply..huhu

      mungkin boleh try pakai sunblock dulu..ada 1 biore punya sunblock jenis cecair warna biru..

      yg tu die tak de color pape pun,memang warna putih tp bila sapu kat muka tak de warna putih tu sangat..jd mungkin boleh cuba dulu tgk boleh tak control oily kat muka tu.. :)

      maaf tak dpt advice sgt..

      Delete

Copyright © 2011-2012. All right reserved by Puteri